Text Size
Európai Regionális fejlesztési Alap
 

Demjén: Remetelak

A lakófunkció bemutatására szép példát láthatunk a település északnyugati határában, a Laskó-patak egyik mellékvölgyének oldalába faragott Remete-lak sziklahelyiségében.

A néphagyomány szerint a helyiséget remeték használták. A pincehelyiség ajtaján belépve még ma is láthatjuk a hajdani tűz-és fekhely nyomait, valamint a falba faragott polcként funkcionáló tároló-vakablakokat. A sziklafalon 6 fülke nyomait láthatjuk. A sziklahelység jó példa arra, hogy az itt élők nem csak gazdasági épületeiket, hanem lakóhelységeiket, sőt, a lakóhelységek berendezésit is (fekhelyek, asztalok, tűzhely) a riolittufába faragták

A Remete barlang elérése:

Egerszalók felől érkezve Demjénbe jobbra a második utcában, a Kossuth Lajos téren található a Polgármesteri hivatal. Keleti irányba elindulva megyünk az első kereszteződésig ahol jobbra fordulva a Rákóczi úton folytatjuk az utunkat. Az utca végén jobbra fordulva a Dózsa György utcába érünk. Az első utcánál balra kanyarodunk az Akácfa utcára, és átmegyünk a patakhídon, majd jobbra kanyarodunk a Táncsics utcába. Egyenesen tovább haladva az út végén balra fordulunk. Innen tovább földúton megyünk, az erdő széléig, amíg egy piros bódét nem találunk. Innen már ki lesz táblázva a Remete barlang.

 

 

 

Videó

Sajtómegjelenések

Csomagajánlatok

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.