Text Size
Európai Regionális fejlesztési Alap
 

Helyi specialitások

Bíborka Borzselé

Bíborkadarka szőlőből készülő zselé, kiváló egészségmegőrző tulajdonságokkal.

Borzseléről már bizonyára többen hallottak, de általában a húsok mellé kínált szőlő lekvár jut az eszükbe. Nálunk, Egerszalókon a borból egészségmegőrzés céljából készül a borzselé. Ez a zselé egerszalóki Bíborkadarka borból készül.
Összetevői vörösbor ( alkoholtartalma 1 % alatti), cukor és zselésítő anyag. Minimális alkoholtartalma miatt bárki fogyaszthatja.
A Bíborkadarka egy festő bor, amelyet a vörösborok színének javítására használnak, 4000 féle színanyag ill. vegyület van benne. Flavonoidokat tartalmaz, ezek közül is a rezveratrol vegyület a legtöbb benne. A rezveratrol nagyon hasznos az emberi szervezet számára:
- megköti a szabad gyököket, ezáltal gátolja a rákos sejtek szaporodását,
- rugalmassá teszi és tágítja az ereket, ezáltal elősegíti a vérnyomás csökkenését,
- megakadályozza a koleszterin lerakódását.
- gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő és kedélyjavító hatású.

Borzselé fogyasztók visszajelzései alapján:
- több bélgyulladásos beteg tünetmentessé vált,
- a vas felszívódás normalizálódott ,
- az ugráló vércukorszint normalizálódott,
- csökkent ill. elmúlt a pikkelysömör és még számos kedvező élettani hatást értek el.

Ajánlott a rendszeres fogyasztása, reggelente 2-3 kiskanállal magában, de akinek jobban ízlik akár kenyérre is kenheti.

Ha Egerszalókon járnak próbálják ki! Megvásárolható a Turisztikai Információs Irodában, ill. a Barlanglakások ajándékboltjában.

 

 

 

Látnivalók

Fürdők

Szállások